Allergie Weetjes.

Sulfiet Allergie

Meteen verder klikken:

Sulfiet komt van nature voor in een aantal producten. Het wordt echter voornamelijk als conserveringsmiddel toegevoegd aan enorm veel producten. Je kunt ze op de etiketten van levensmiddelen herkennen aan de welbekende E-nummers (E220 – E228). Grote hoeveelheden komen bijvoorbeeld voor in wijn en gedroogd fruit. Maar ook in salades komt sulfiet voor en het zorgt er ook voor dat fruit en vlees niet bruin van kleur worden.

Symptomen

Vaak wordt er door mensen gesproken over een sulfiet allergie maar in feite is deze benaming niet juist. Eigenlijk zou je moeten spreken over een overgevoeligheid. Bij een allergie moet je namelijk de oorzaak zoeken in je afweersysteem maar dat is hierbij niet het geval. Sulfiet roept geen allergische reactie op maar wel een overgevoeligheidsreactie. Je ziet dit vooral voor bij astma patiënten optreden. Het kan dan ook leiden tot een flinke astma aanval. Andere klachten die zich voor kunnen doen zijn maag en darmklachten, duizeligheid, hartkloppingen en netelroos. 

Diagnose en behandeling

In de praktijk is gebleken dat vrouwen meer last van een sulfiet allergie hebben dan mannen. Naar mate je ouder wordt zal de kans ook groter worden. Als je bepaalde klachten ondervind ga je natuurlijk naar de huisarts. Naar aanleiding van je verhaal en de klachten die je hebt, zal er een vermoeden van een sulfiet allergie zijn. Er zal dan, vaak in samenwerking met een allergiediëtist naar de voeding worden gekeken waarin veel sulfiet aanwezig is. Deze zal je dan moeten gaan vermijden. Als de klachten afnemen of verdwijnen, is in ieder geval vast gesteld dat je overgevoelig bent voor sulfiet. Hierna zal je in kleine stapje moeten gaan bepalen waar jouw tolerantiegrens ligt. Dit doe je steeds iets te proberen dat sulfiet bevat om te zien wat voor reactie dit oproept. Omdat een allergie, of in dit geval een overgevoeligheid in de loop der jaren vaak zal toenemen, maar soms ook wel kan afnemen, is het belangrijk dat je hier met enige regelmaat samen met je huisarts naar kijkt. Mocht het nodig zijn kan een allergiediëtist je dieet weer aanpassen.

Preventie

De enige preventieve maatregel is het vermijden van producten waar sulfiet in is verwerkt. Als je weet welke hoeveelheden je kunt verdragen wordt dit iets eenvoudiger. Maar je moet dus heel goed de etiketten blijven lezen. Sulfiet kent verschillende benamingen. Focus je dan ook op de bekende E-nummers. E-220 tot E-228 duiden op de aanwezigheid van sulfiet. Producenten hebben overigens de plicht om in het geval dat er meer dan 10 milligram sulfiet per kilogram of per liter in een bepaald product is verwerkt, om het woord sulfiet duidelijk te vermelden. In de horeca wordt vaak weer de zwaveldioxide of SO2 als benaming gebruikt.

Bij diverse producten kun je overwegen om over te stappen op de biologische variant ervan. Biologische producten mogen namelijk geen sulfiet bevatten althans niet meer als de drempelwaarde. Producten waar dit voor geld zijn bijvoorbeeld suiker, stroop maar ook aardappel producten.