Allergie Weetjes.

Katten allergie

Meteen verder klikken:

Katten zijn 1 van de meeste voorkomend huisdieren van onze samenleving. Katten allergie komt dus ook veel voor in onze samenleving. Het kan zowel op jonge als oudere leeftijd ontdekt worden, sommige mensen hebben mildere klachten en hebben het niet eens door en sommige mensen ervaren heftige klachten als ze in de buurt zijn van katten. Je lichaam reageert vooral op de huidschilfers en de speeksel van de kat in je omgeving. Een kattenallergie is niet seizoen gebonden en ervaar je dus het hele jaar door.

Wat is een kattenallergie precies?

Vaak word er gedacht dat je allergisch zou zijn voor de haren van de kat, alleen die informatie klopt niet. Waar mensen met een kattenallergie op reageren zijn de huisschilfers, het speeksel, maar ook soms op de urine van de kat die ze onbewust mee dagen op hun vacht. Daar zitten allergenen in. Zodra je de allergenen inademt kan je lichaam daar op reageren. Er zijn ongeveer 3.3 miljoen katten in ons land aanwezig waardoor je ook buiten kans hebt om een allergische reactie te krijgen, weleens waar in lichtere mate.

Symptomen van een kattenallergie

De stofjes die katten produceren zijn allergenen, die voorkomen op de huid van de kat, in het speeksel en in de uitwerpselen van de kat. Als je daar allergisch voor bent merk je dat aan loopneuzen, tranende ogen, niesbuien en eczeem. Er is ook een latere stadium waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich ontwikkelen in de onderste en de bovenste luchtwegen. Denk daarbij aan verstopte neus, hoesten men een piepende ademhaling dat gepaard gaat met een gevoel van benauwdheid.

Wat kun je zelf doen bij kattenallergie

Mocht je zelf een kat hebben en het blijkt dat je allergisch bent, dan zijn er gelukkig een paar tips. Voor de stofzuigers zijn er speciale HEPA filters verkrijgbaar. Daarnaast is het belangrijk alles goed door te laten luchten, vooral in de herfst en in de winter. Ventileer je huis liefst elke dag en laat de kat vooral niet in de slaapkamer.  De kat regelmatig borstelen, wat je het beste buiten kunt doen. Zorg er voor dat je vloeren glad zijn, denk daarbij aan parket, laminaat of plavuizen. Haren kunnen dan niet in het tapijt blijven zitten. Zorg er ook voor dat er in je huis zo min mogelijk stoffen meubelen hebt staan. Mocht dit niet afdoende zijn, dan zijn er ook middeltjes te krijgen bij de apotheek en de drogist. Denk hierbij aan een dragees of een neus spray. Ook de huisarts of de dermatoloog kan je iets voorschrijven. Mocht dit echter allemaal niet werken en klachten worden toch erger kunt u er voor kiezen om de kat te herplaatsen.