Allergie Weetjes.

Inhoudsopgave

Huisstofmijten zijn hele kleine, spinachtige diertjes die met onze ogen niet zichtbaar zijn, maar wel met een microscoop. Ze houden van vochtige ruimtes en leven van huidschilfers Ze zijn vooral te vinden, bijvoorbeeld in onze vloerkleden en matrassen. Je kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat je huisstofmijt verminderd, maar helemaal van huisstofmijt afkomen is helaas niet mogelijk, de kleine spinachtige diertjes zullen altijd aanwezig zijn.

Wat is een huisstofmijt allergie?

 

Huisstofmijt zijn onschadelijke witte spinachtige diertjes van slechts 0,1 tot 0,6 mm groot. Mensen met een huisstofmijtallergie kunnen wel diverse klachten krijgen van de uitwerpselen van het diertjes, ook wel huismijt genoemd. De beestjes voelen zich het lekkerst in donkere en vochtige ruimtes met een temperatuur van gemiddeld 25 graden. Ze bevinden zich in matrassen, dekbedden en kussens, dit zijn voor deze diertjes de lekkerste plekjes om zich te voeden met huidschilfers van de mens. Waar ze ook in voor komen is in onze kleding, tapijt, stoffen meubels en ook in speelgoed, denk daarbij aan knuffelbeestjes.

Wat zijn de symptomen van de huisstofmijt/ huismijt?

Huisstofmijt/huismijt komt het hele jaar voor. Vooral in de herfst en winter hebben veel mensen er last van. Dan gaat de kachel weer aan en word er te weinig gelucht in huis. Dit is juist een ideale leefklimaat is voor deze diertjes. De symptomen van een huisstofmijt allergie worden actief in de nacht en in de ochtend bij het opstaan, doordat we gemiddeld 8 uur per nacht in ons bed doorbrengen. Denk hierbij aan klachten zoals, niesbuien, tranende en jeukende ogen, vermoeidheid, hoofdpijn, eczeem en benauwdheidsklachten.  Ook wanneer je het bed verschoond kun je veel last krijgen, dan komen de uitwerpselen vrij.

Wat kun je doen tegen huisstofmijt/huismijt?

Er zijn middeltjes om de symptomen te verzachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een neusspray die de loopneus en niesbuien kan verminderen, maar je kan ook een tablet nemen die je beschermt tegen loopneus, jeukende en tranende ogen en benauwdheid door de allergie. Was je beddengoed regelmatig op 60 graden en het liefst 2 keer per week.  Bij lagere temperatuur wassen kan de huisstofmijt overleven. Er zijn speciale hoezen voor je beddengoed te krijgen die uitwerpselen van de diertjes tegen gaan. Ventileren is erg belangrijk omdat ze van vochtige plekjes houden. Stofzuigen werkt wel, alleen word er een klein hoeveelheid weer terug geblazen door de stofzuiger, laat dit dus bij voorkeur door iemand anders doen.