Allergie Weetjes.

Wat is een zonneallergie?

Meteen verder klikken:

Als je last heb van een zonneallergie, krijg je een jeukende huiduitslag. Dit kunnen blaasjes, bultjes, blaasjes of vlekjes zijn. De huiduitslag krijg je alleen op de huid waar het zonlicht op geschenen heeft. Vooral mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen kunnen er last van krijgen. Het is vervelend maar het gaat over het algemeen binnen een paar dagen weer weg. 

Hoe ontstaat zonneallergie?

Wanneer je een zonneallergie hebt, zal je huid overgevoelig zijn voor ultraviolette straling. Dit is dus niet alleen van de zon afkomstig maar ook van een zonnebank. Het kan zomaar ineens ontstaan, ondanks dat je daarvoor nooit klachten hebt gehad. Vaak krijg je klachten als je nog niet zo aan de zon gewend bent. Veelal in het voorjaar of als je op wintersport gaat bijvoorbeeld. Dit komt ook vaak voor bij kinderen en dan vooral bij jongens. Dit wordt in die gevallen dan ook wel ‘lente oren’ genoemd. Zonneallergie krijg je niet alleen in de volle zon. Het kan ook bij indirect zonlicht opkomen, dus als je bijvoorbeeld achter glas hebt gezeten. Over het algemeen geldt dat hoe langer je in de zon hebt gezeten of onder zonnebank hebt gelegen des te meer uitslag je zult hebben. 

Het kan ook zo zijn dat niet direct het uv-licht zelf maar een andere stof in combinatie met uv-licht een uitslag veroorzaken. Dit kan voorkomen bij planten zoals bereklauw, brandnetels  of bepaalde kruiden. Ook kunnen bepaalde medicijnen zoals antibiotica of bepaalde ontstekingsremmers hierbij van invloed zijn. 

Wat moet ik doen bij klachten?

Als je al klachten hebt, vermijd dan in ieder geval de zon. Zo zal de uitslag genezen en binnen een paar dagen verdwijnen. Je hebt dus niet altijd direct behandeling nodig, maar als je heel veel last heb, neem dan contact met je huisarts op. Hij kan indien nodig bepaalde medicijnen voorschrijven. 

Een eenvoudige gel of crème is levomenthol. Dit heeft een verkoelende werking. Je kunt het zo lang gebruiken als nodig is. Je kunt het niet bij de drogist kopen, maar wel bij de apotheek. Een recept heb je dan niet nodig. Gebruik dit echter niet bij kinderen jonger dan twee jaar.

Mochten medicijnen geen relaas bieden, dan kan de huisarts je doorwijzen naar een dermatoloog voor een lichttherapie. Deze duurt zo’n vier tot zes weken. Hierbij wordt de huid geleidelijk aan steeds een beetje meer aan UV-straling blootgesteld.

Hoe kan ik zonneallergie voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen toch? Ga niet meteen vol in de zon zitten. Bouw het langzaam op zodat je huid aan de zon went. Ga ook zeker niet de zon in, op het moment dat deze op zijn sterkst is. Dit is tussen 11.00 en 15.00 uur. Het is verstandig om je huid te bedekken met kleding en draag ook altijd een petje of zonnehoed.  Smeren, smeren en nog eens smeren en dan met een goede zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Doe dit iedere twee uur en iedere keer als je hebt gezwommen of gesport.