Allergie Weetjes.

Koemelk Allergie

Meteen verder klikken:

Koemelkallergie, alles wat je wilt weten

Koemelk allergie is eigenlijk een koemelkeiwit-allergie en houdt in dat je allergische bent voor de bepaalde eiwitten in de koemelk. Meestal is dit het caseïne-eiwit en wei-eiwit. De koemelk allergie is vrij lastig, omdat er in veel producten koemelk word verwerkt. De meeste zuivelproducten bevatten koemelk, maar ook producten waar je het niet van zou verwachten kunnen koemelk bevatten. Lees dus altijd goed de bijsluiter als je last hebt van een koemelk-allergie.

Koemelkallergie, herken de symptomen

Koemelkallergie heeft verschillende symptomen. De meest voorkomende hiervan zijn:

  • Buikkramp – Deze klachten treden vaak op binnen 2 uur na het nuttigen van koemelk
  • Huiduitslag, jeuk, blaasjes, korstje, zwellingen of zelfs eczeem. Deze huidproblemen kunnen optreden na het nuttigen van koemelk.
  • Astmatische klachten, benauwdheid, kortademigheid en chronisch verstopte neus. Deze luchtwegproblemen zijn toch echt een gevolg van koemelkallergie.
  • Overgeven, krampen, diarree en obstipatie. Helaas zijn ook deze klachten een gevolg van het nuttigen van koemelk bij een koemelk allergie.

Baby’s welke lijden aan koemelkallergie hebben vaak al klachten voordat ze 4 maanden oud zijn. Wanneer er in het gezin al koemelkallergie voorkomt dan hebben broertjes en zusjes vaak meer kans om ook last te krijgen van koemelk allergie.
Symptomen van koemelkallergie komen ook vaak voor bij andere allergie. Het vast stellen van een koemelkallergie is dus vaak een kwestie van puzzelen.

Hoe voorkom je koemelkallergie

Het lijkt zo simpel, gewoon geen koemelk meer drinken en het probleem is opgelost. Maar helaas word er mee koemelk verwerkt in producten dan dat je denkt. Het beste kun je bij een koemelkallergie alle zuivel vermijden. Denk hierbij aan kwark, yoghurt, vla, kaas, boter, karnemelk en room. Ook geitenmelk kun je beter vermijden. De eiwitten in geitenmelk vertonen veel gelijkenis met de eiwitten in koemelk en kunnen dus ook problemen veroorzaken.

Hoe ga je om met koemelkallergie

Allereerst is het natuurlijk raadzaam om zuinig te zijn met zuivel, dit voorkomt al erg veel problemen. Helaas zijn er geen medicijnen tegen koemelkallergie. Wel kun je hypo-allergene melk proberen. De eiwitten in hypo-allergenen melk zijn in zulke kleine brokjes verdeeld dat het lichaam ze niet meer als zodanig herkent en een allergische reactie vaak uit blijft.
Ten slotte adviseren wij altijd om goed de verpakking van een product te lezen en er op te letten of er koemelk is verwerkt in het product.

Amber Albarda presenteert in dit fraai uitgevoerde, gebonden kookboek een ruime verzameling gezonde recepten voor de verschillende feestmomenten van het jaar. Van een uitbundige nieuwjaarsreceptie tot een intiem Valentijnsdinertje, van een gezellige paasbrunch naar een lief Moederdagontbijtje, en van speculaas tijdens pakjesavond tot een fantastisch kerstdiner.

Gezond Feesten geeft schuldvrije en smaakvolle alternatieven voor de jaarlijkse feestdagen: zonder toegevoegde suiker, tarwe of koemelk en vrijwel zonder gluten.De recepten zijn zo samengesteld dat ze niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar tevens je gezondheid en vitaliteit in het oog houden.

Je kunt het boek HIER bestellen