Allergie Weetjes.

Allergie voor kamerplanten

Kamerplanten zijn een mooie en groene aanvulling op ons interieur en het liefst zetten we er ons hele huis mee vol. Ze zijn niet alleen mooi, maar hebben daarnaast vele voordelen voor je gezondheid. Kamerplanten verbeteren de luchtvochtigheid, breken schadelijke stoffen af en zorgen voor voldoende zuurstof in je huis. Wanneer je allergisch bent voor bepaalde kamerplanten wordt het lastiger. In dit artikel lees je wat allergie kamerplanten inhoudt, wat de symptomen zijn en wat je het beste kunt doen.

Wat houdt allergie kamerplanten in?

Een allergie voor kamerplanten kan heftig zijn. Je kunt last krijgen van rode ogen en geïrriteerde slijmvliezen, maar wanneer je in een anafylactische shock raakt kan dit zelfs de dood tot gevolg hebben. De allergie kan ontstaan door contact met de plant, contact met het sap van de plant, maar ook door het inademen van deeltjes van de plant die zich via de lucht verspreiden. De allergische reactie kan in sommige gevallen verergeren door de zon.

Wat zijn de symptomen?

We omschreven een aantal van de symptomen al even, maar er zit nog van alles tussen de milde en extreme symptomen in. Je kunt dus last krijgen van rode ogen en geïrriteerde slijmvliezen, maar bij een contactallergie kun je ook last krijgen van huiduitslag, rode strepen, bultjes, blaren en jeuk. In de ergste gevallen kun je last krijgen van een blokkering van je luchtwegen of een anafylactische shock met zelfs de dood tot gevolg. Een anafylactische shock herken je aan een opgezwollen gezicht, jeukende lippen en tong, kortademigheid en piepende ademhaling. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van een allergie kamerplanten en de bijbehorende symptomen.

Ficus

Ben jij allergisch voor latex? Dan is deze plant zeker niets voor jou. Door het aanraken van de plant, maar ook door in dezelfde ruimte te zijn kun je al last krijgen van een allergische reactie. De allergische reactie kan zelfs nog verergeren als je eerst met het sap in contact bent geweest en daarna in de zon hebt gezeten.

Anthurium

Wanneer je allergisch bent voor deze plant raden we je aan om zover mogelijk bij deze plant uit de buurt te blijven. Door de allergene deeltjes in te ademen die door de lucht worden verspreid kunnen je luchtwegen geblokkeerd worden en is het krijgen van een anafylactische shock mogelijk.

Euforbia of Wolfsmelk

Tot deze soort kamerplanten behoren onder andere de Kerstster of Poinsettia. Allergische reacties kunnen geïrriteerde huid en slijmvliezen met stekende pijn, roodheid en blaren. Krijg je het sap van de Wolfsmelk in je oog, dan kun je er zelfs blind van worden!

Primula

Deze plant uit de sleutelbloemfamilie bevat het allergeen Primine die zwellingen en blaren kan veroorzaken. Heb je heerlijk in de zon gezeten nadat je in contact bent geweest met de Primula, dan kan de allergische reactie zelfs verergeren.

Aronskelkfamilie

Tot deze familie behoort onder andere de Dieffenbachia Sequina. Als je in contact komt met het sap van deze plant kan dit een brandende irritatie met zwellingen veroorzaken met soms verstikking tot gevolg. Pas hier dus mee op! Heb jij een allergie kamerplanten? Voor welke van deze planten ben jij allergisch?